
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırması için kullanılan işlemin genel bir adıdır “KÜRTAJ”.
İstenmeyen gebelik olduğunda yada tıbbi sebepler ile bir kürtaj gerektiğinde (Tıbbi olarak kürtajgerektiren işlemler; boş gebelik – anembriyonik gebelik- bozulmuş gebelik, tam olmayan düşük-inkomplet abortus- , mol gebeliği gibi.. ) bu şelm bir kadın doğum uzmanı tarafından ve önerisi ile yapılmalıdır. Gebelik haftası yapılacak işlemin güvenliği ve olaşabilecek risklerin olasılığı ile doğrudan ilişkilidir. Gebelik haftasının büyümesi kürtajın risklerini ve işlem esnasında kullanılacak vakum kanüllerinin ( karmen kanülleri) çaplarının büyümesine , işlem süresinin de doğal olarak daha fazla uzamasına neden olacaktır. Sonuçta tüm bunlar kürtaja ait risklerin görülme sıklığını da arttırır. Zamanlama olarak gebelik kesesinin son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftada ultrasonografi ile görüleceği dikkate alınırsa 5.- 7. haftalar arasında kürtaj müdahalesinin yapılması en uygundur.

Kürtaj neden uygulanır?
Kadınların kürtaj yaptırmalarının birçok nedeni olabilir.
Örneğin: Bebeğin masraflarını karşılayamama düşüncesi, Hayatında bebeğe yer olmadığı düşüncesi, Bekar olup bebeği tek başına büyütme korkusu, Eşiyle sıkıntı yaşama, Bebekle ilgili olumsuz bir gelişimin oluşması, Sağlık sorunlarının gebeliği etkilemesi
Kürtajın riski var mı?
Genellikle kürtaj güvenli bir uygulamadır. Ama diğer medikal uygulamalar gibi onunda küçük riskleri bulunmaktadır. Bu yüzden kürtaj doktor ya da bu konuda uzman bir hemşire tarafından yapılmalıdır.
Kürtaj sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Kürtaj sonrasında iki hafta geçene kadar ilişkiye girilmemeli ya da vajinanıza bir cisim koymayınız. Aksi halde ciddi bir enfeksiyona maruz kalabilirsiniz.
Bakınız : İzmir Kürtaj
Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10. gebelik haftasına kadardır.Yasal sınırlar içinde kürtaj işlemi için uygun haftada tespit edilen istenmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi lokal anestezi olarak rahim ağzında bölgesel uyuşturma, bölgesel anestezisi veyahut genel anestezi yani koldan yapılan bir iğne ile kısa süreliğine uyutularak bu yöntem altında uygulanabilir.Önerimiz tabii ki eğer tıbbi bir engel yok ise genel anestezi ile işlemin tümüyle ağrısız olarak yapılmasıdır. Özellikle ilk kez kürtaj işlemi yaptıran kadınlar ve sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda genel anestezi ile kürtaj işlemini yaptırmalarını da tavsiye ederiz. Normal doğum yapmış ve daha önceden birden fazla kürtaj deneyimi olanlar, ağrı eşiği yüksek olan kadınlar ve eğer gebelik haftası da 7. gebelik haftasını geçmiyor ise ise lokal anestezi ile de kürtaj yaptırabilirler.
Detaylı Bilgi: İzmir Kadın Doğum